Nieuws

Kunst in de Monumenten 2018 was een succes!

Fortissimo zong, op zaterdag 8 september, onder best wat belangstelling, in de kapel van Sint Catharina in Bergen op Zoom.

Kunst in de Monumenten is steeds weer een aardige gelegenheid om op te treden. Het motto “Europa” bracht ons, door de keuze van 15 liederen, in een gevarieerd programma in vele landen van Europa.

Het concert in de kapel ging vooraf aan een optreden in de bibliotheek. Onze aanwezigheid daar, buiten het programma om, werd zeer op prijs gesteld.

Hieronder een foto van ons optreden in de bibliotheek.

Jubileumconcert op 17 november

Fortissimo viert in 2018 haar 60 jarig jubileum. In eerdere berichten is het jubileumconcert al aangekondigd. Aan het programma en de vormgeving van het concert wordt nog volop gewerkt!

Datum, plaats en tijdstip staan vast:
Zaterdag 17 november 2018, om 20.00 uur in de Sint Gertrudiskerk te Bergen op Zoom.

Het zal zeker een gedenkwaardig concert worden. Fortissimo zal nieuw ingestudeerde muziek brengen, onder andere het De Profundis van Arvo Pärt, maar ook een medley van nummers door de 60 jaar heen.

Het Bergen op Zooms Blazersensemble en vrouwenkoor Mea Dulcea werken aan het concert mee. Evenals Janno den Engelsman, die het Ibachorgel bespeelt.

Samen zingen met Mea Dulcea is, door de historische binding die de koren hebben, steeds weer een belevenis. Het O magnum mysterium van Morten Lauridsen staat op het programma, een stuk dat bij en vorige uitvoering de bezoekers tot tranen toe bewoog. En niet alleen de bezoekers…….
Henk Badings mag natuurlijk niet ontbreken: O Mistress mine, een tekst van William Shakespeare zal de gemoederen eveneens bezighouden.

Janno den Engelsman bespeelt het enkele jaren geleden volledig gerestaureerde majestueuze Ibachorgel. Hij zal alle registers aanspreken, maar zeker ook iele hemelse muziek laten horen.

Het Bergen op Zooms Blazersensemble, geen onbekend muziekgezelschap tijdens concerten van Fortissimo, zal de Gertrudiskerk zeker weer goed vullen met bijzondere klanken. Wij zijn blij dat we de heren weer hebben kunnen strikken.

Velen zullen de diavoorstelling met foto’s uit “de oude doos” zeker op prijs stellen.

De entree van het concert bedraagt € 10,-. Reserveren kan nu al via het contactformulier op de homepage van deze website.

Fortissimo zingt “Kunst in de Monumenten” op 8 september

 

Al vele jaren verzorgt Fortissimo een optreden tijdens Kunst in de Monumenten. Ongeveer alle monumenten die enigszins geschikt zijn voor ons koor hebben wij hierbij bezocht.

Om diverse redenen kozen wij voor de editie 2017 voor de kapel van Sint Catharina. Ook dit jaar treden wij hier op. Dit gebeurt op zaterdag 8 september van 14.45 tot 15.15 uur. Een mooie gelegenheid om de prachtige akoestiek van de kapel te beluisteren en bovendien te genieten van het enkele jaren geleden gerestaureerde interieur van de kapel.

Fortissimo zal weer een gevarieerd programma samenstellen uit het uitgebreide  repertoire.

Mannenkoor altijd in de Maria Ommegang

Een heel oude traditie: De Maria Ommegang in Bergen op Zoom. Als u niet weet waarvoor die gehouden wordt, kijk dan eens op de website van de Maria Ommegang.

Ook een heel oude traditie: Mannenkoor neemt deel aan de Maria Ommegang. Omdat de meeste leden een respectabele leeftijd hebben en 12 maanden per jaar vakantie genieten, is het koor niet voltallig. Toch namen 22 mannen deel aan deze processie.

Aan belangstelling geen gebrek, mensen kijken reikhalzend uit naar de doorkomst van Fortissimo. En wat opvalt is dat er velen zijn die de liederen kunnen meezingen, terwijl het toch écht geen meezingers zijn.

Fortissimo bij de weervisserij

Wat een dag. Wat een enorme feestdag.

De mannen van Fortissimo en één vrouw, de kapitein van het schip Fortissimo, mochten op 15 juni het cadeau van de partners uitpakken. Wéér een gedenkwaardige in het jubileumjaar 2018. Een geweldig cadeau: een tocht naar de weervisserij op de Oosterschelde en nog een eindje verder….
Het was stralend weer. Dat is op de foto’s te zien.

Optreden Fortissimo in Middelburg succesvol

Het optreden van Fortissimo tijdens Middelburg Vólkoren was een overweldigend succes.

Op speciaal verzoek van de Doopsgezinde kerk zongen wij zondagochtend tijdens de kerkdienst. Een warme ontvangst met koffie viel ons ten deel. En korte repetitie met de organist voor twee speciaal ingestudeerde liederen ging aan de kerkdienst vooraf.

Tijdens de dienst zongen wij enkele spirituals, het otsje nash, maar ook flos carmeli. De dominee hield het kort, maar ging heel goed in op wat wij ten gehore brachten.

 

 

 

 

 

Tijdens het eerste eigenlijke concert, óók in de Doopsgezinde kerk zongen wij een totaal ander repertoire: o.a. Der Tummler, Blow the man down, La Fanfare du printemps en Drie meneren in het woud. De tekst van het laatste nummer is van Annie M.G. Schmidt.

Later in de middag was er een optreden in de Gasthuiskerk. De kerk was bomvol. Ook hier weer een ander repertoire; er zijn tenslotte mensen die in de gaten houden waar Fortissimo optreedt. Die zagen wij ook terug bij dit tweede optreden. Een gevarieerd programma met De Postillon, Die Nacht, het Jägerchor en ook hier Drie meneren in het woud. Vooral de Postillon, met voor Zeeuwen herkenbare plaatsnamen en toponiemen, wekte veel enthousiasme.

Het was een prachtige dag. Stralend weer, heerlijke terrassen en overal muziek. De organisatie van dit feest was geweldig. Wát een werk is het om dit alles in goede banen te leiden. Hulde!

Fortissimo is een vriendenclub. De meesten hadden de gelegenheid om samen te eten. Daarvoor streken wij neer bij Shangri-la aan het Westerscheldeplein. Het is een “all you can eat”, maar wel één met lekkernijen van de allerhoogste kwaliteit. Daar ging ons feestje nog even door.

Fortissimo zingt tijdens Middelburg Vólkoren 2018

In het weekend van 2 en 3 juni 2018 staat Middelburg weer bol van koormuziek. Van pop tot klassiek, voor elk wat wils. Fortissimo zal dit jaar weer laten horen waartoe het koor in staat is. Wij zingen in locaties de bijzonder goed bij het koor passen. Altijd goed voor “volle bak”.

Fortissimo zingt om 13.00 uur in de Doopsgezinde kerk en om 14.30 uur in de Gasthuiskerk. Op de website van MiddelburgVólkoren staat het volledige programma. U kunt zich een heel weekend onderdompelen in koormuziek en ook van de gelegenheid gebruik maken om de mooie oude stad te bewonderen.

Op speciaal verzoek, buiten het programma om, gaat Fortissimo tijdens de kerkdienst van 10.00 uur in de Doopsgezinde kerk zingen. Dat is bijzonder voor het voor het, van origine  “Rooms Katholieke Jonge”, Mannenkoor Fortissimo.

Op de foto ziet u Fortissimo tijdens een optreden in het Gasthuis, VolkorenMiddelburg editie 2016.

 

Fortissimo in Trier

De koorreis van Fortissimo 11, 12 en 13 mei naar Trier was een geweldig succes. Heel goed voor de koor”familie”. De vriendschapsband werd stevig aangehaald. De prestaties stemden tot grote tevredenheid, zowel bij het publiek als bij dirigent en koor.

De heenreis verliep voorspoedig en we hadden stralend weer. Het hotel in het centrum van de stad was een prima uitvalsbasis voor de concerten en de bezoeken aan de stad. Zoals verwacht was het in het Hemelvaartweekend erg druk; we hadden zowel in de kerken als daarbuiten niets te klagen over de belangstelling.

De eerste dag beschikten wij over een een stadsgids tijdens onze tour langs de Basilika en de Dom. In de Basilika hadden wij ons eerste optreden. Recht tegenover het indrukwekkende orgel dat in 2014 is ingewijd.

Daarna volgde een optreden in de Dom. Wat een akoestiek! En wat een nagalm! Het slotakkoord van het Otsje Nash klonk zeker 5 seconden na. Het publiek was zeer onder de indruk.

Tijd voor ontspanning: een terrasje pikken, lekker eten en weer een terrasje, al dan niet voorafgegaan door een stevige avondwandeling langs verlichte monumenten en de oever van de Moezel met de antieke hijskranen.

De tweede dag, zaterdag, bracht de bus ons naar Saarburg. Een prachtige stadje, met als belangrijkste bezienswaardigheid een complex van drie watermolens middenin de stad. Bediend vanuit één “waterval” waren daar een oliemolen, een volmolen (van wol vilt maken) en een eekmolen (eek uit schors van eik t.b.v. de leerlooierij).

In de middag waren wij terug in Trier voor een optreden in de Liebfrauenkirche. We werden met open armen ontvangen door de daar aanwezige gidsen. Heel bijzonder is dat de Gotische Basiliek tegen de Romaanse Dom aangebouwd is. De Basiliek heeft een ronde vorm. De kapellen staan in een straal rond het midden. Dat klinkt weer heel anders dan de Dom.

En we konden het zingen niet laten…. Er volgden nog korte optredens op de trappen naar de paleistuin en op de binnenplaats van de oude postkantoor. Een prachtige dag, afgesloten met terrasbezoek en diner. En natuurlijk weer een avondwandeling voor de volhouders. Een stad ‘s avonds en in dit geval ook ‘s nachts, ademt een totaal andere sfeer dan overdag.

De zondagochtend was gereserveerd voor de hoogmis in de Antoniuskerk. We leverden een topprestatie! De pastoor was vol lof over het zeer krachtige en toch ingetogen geluid van Fortissimo. De organist die ons o.a. begeleidde bij de Cantique de Jean Racine van Fauré was erg onder de indruk. Het zal ons niet verbazen als we over enige tijd een uitnodiging krijgen om nog eens langs te komen. Een musicus-pianist die “toevallig” de mis bijwoonde kwam na afloop van de dienst zijn grote waardering uiten.

Dit was ons laatste optreden in Trier. Tijd om richting Bergen op Zoom te gaan. Een afscheid met weemoed, versterkt door druilerig weer. Geen terrassenweer, rust in de stad.

Onze zeer ervaren en deskundige chauffeur toerde ons naar Monschau. De toeristische route bracht ons tot grote hoogte. Ons hoofd in de wolken; symbolisch was dat al het geval, nu fysiek ook nog. In Monschau vertoefden we tussen en in de schilderachtige Fachbau panden. Hier en daar werd gegeten en/of gesnoept en “geëvalueerd”.

De terugreis verliep voorspoedig. Bergen op Zoom, nu toch zo’n 15 graden kouder dan Trier…. het paste geheel bij ons afscheid aan het eind van een succesvolle en plezierige reis.

Koorreis naar Trier

Zoals eerder aangekondigd: Fortissimo maakt een koorreis naar Trier.
Wij vertrekken op vrijdag 11 mei en zullen die middag al zingen in de Dom van Trier en in de Baslika. In de Baslika naast het in 2014 ingewijde orgel. Dat orgel is een bezienswaardigheid op zich. Het heeft 6006 pijpen, 87 registers, 4 manuelen en pedalen. De orgeltoren is 10.4 m hoog en de grootste pijp 9.6 m lang.

De Dom van Trier stamt uit de 4e eeuw, althans het oudste deel. Uit dezelfde tijd als de Basilika. Een prachtig bouwwerk. Het zal heerlijk zijn om daar te zingen.
Ter vergelijking hier een foto van het orgel, dat natuurlijk totaal anders is dan dat van de Basilika.

Zaterdag 12 mei verzorgen wij een concert in de Brunnenhof, naast de Porta Nigra. Dit concert wordt aangekondigd in het cultuurkatern van de plaatselijke kranten en zal zeker veel publiek trekken. Wij hopen dat het beter weer is dan op deze foto van de Porta Nigra.

Zondag 13 mei zingt het koor de Hoogmis in de St. Antoniuskirche. Dit gebouw stamt uit de 15e en begin 16e eeuw. Wij zingen Kyrië en Agnus Deï van Gruber en verder ongeveer het programma dat wij op 29 april tijdens de Eucharistieviering in Bergen op Zoom zongen. We zijn benieuwd of we het bezoekersaantal van de Lourdeskerk overtreffen.

Wie weet komen wij elkaar in Trier tegen, want die stad staat bol van de toeristen gedurende het Hemelvaartweekend.
Zondagmiddag keren wij na een oponthoud in Monschau weer terug naar Bergen op Zoom.

Fortissimo vierde het 60 jarig jubileum op 29 april 2018

Op zondag 29 april was het een drukte van belang in de O.L.V. van Lourdeskerk. Meer dan 300 mensen vierden met Fortissimo de Eucharistie bij gelegenheid van het 60 jarig jubileum. Voor het koor een bewijs dat het nog volop in de belangstelling staat!

Het koor was voltallig. Deze foto is gemaakt bij het inzingen, voorafgaand aan de eucharistieviering.

Tijdens de dienst bracht Fortissimo repertoire dat al vele jaren op het programma staat, maar ook nieuwe stukken. Dit is wat wij zongen:

Heac Dies – Albert de Klerk
Q quam suavis est – L. de Vocht
O Regem caeli – Tomás de Victoria
Catique de Jean Racine – Gabriël Fauré
Pater Noster – Albert de Klerk
Otje Nash uit een Byzantijnse mis
Kyrië en Agnus Deï – Jos. Gruber
Ave Maria – Henk Badings

De reacties na de dienst spraken boekdelen. Een applaus en een spontaan “Lang zullen ze leven” vielen ons ten deel.

In basisschool De Driemaster was een kleine receptie. De jubilarissen van het eerste uur, Ben de Groot, Leon van Geel, Frans Huismans en Jac Franken kregen uit handen van Frans Verhallen, voorzitter van de KNZV vereniging Noord Brabant-Zeeland, een oorkonde uitgereikt en de bijbehorende versierselen opgespeld.

Wim Speek, speecher bij uitstek, vertelde over de geschiedenis van Fortissimo. Hij lardeerde dit met leuke anekdotes over de jubilarissen. Het was een leuk feestje in de Driemaster.

De commissie Fortissimo 60 jaar zorgde ervoor dat de leden en ereleden zich die dag niet verveelden. Zij konden hun lusten botvieren op de bowlingballen van Familyland in Hoogerheide. Er werd hard gestreden om de wisselbokaal, die ten deel viel aan Wout Franken.

Het gezelschap vertrok vervolgens naar restaurant De Blauwe Pauw van de Volksabdij in Ossendrecht voor een lekker BBQ-diner. De kok zorgde ervoor dat de kwaliteit gewaarborgd was.

De mannen zongen hier niet, de dames daarentegen wél. Met een geweldig leuk lied gaven zij de mannen een cadeau: een excursie naar de weervisserij op de Oosterschelde. Als u daar op 15 juni in de buurt bent, zult u vast de nodige zeemansliederen over de Schelde horen galmen.

 

 

 

 

Fortissimo kijkt terug op een mooie feestdag. Dat belooft wat voor de koorreis die in het Hemelvaartweekend op het programma staat. Trier zal weten dat wij in de stad zijn!