Nieuws

Fortissimo opende het jubileumjaar met een Nieuwjaarsbijeenkomst

Na alle drukte in december met repetities en concerten hield Fortissimo winterreces. Op 11 januari was er een aangename nieuwjaarsbijeenkomst. Lekker hapjes en drankjes. Hulde aan degenen die dit alles verzorgd hadden.

Clemens Janzing, voorzitter van de Commisie 60 jaar Fortissimo, huldigde op ludieke wijze de mannen die de geboorte van Fortissimo hebben meegemaakt.

Door afwezigheid  ontliep onze voorzitter Ben de Groot deze huldiging! Daarom staat hij niet op onderstaande foto.

Fortissimo bij de BAS

Ook in 2017, op 13 december, zong Fortissimo tijdens de Kerstviering van de Bergse Actieve Senioren. Kerstlied uit de Périgord, Go Tell it to The Mountain, Sleep Holy Babe, een greep uit het kerstrepertoire waar de mensen zichtbaar van genoten. Het leidde tot de toegift “Als ick U vinde”, een meer werelds lied, dat vooral de dames aansprak.

Fortissimo vierde St. Cecilia

Fortissimo is intensief bezig met het voorbereiden van Kerstconcerten.  Enkele keren per jaar laten we ons even gaan. Nou ja, enkele keren…. Na concerten en andere optredens bezoeken wij een etablissement in de stad. Meestal is dit onze sponsor café Oosterwaal. In november viert Fortissimo het Ceciliafeest. Ook dit jaar weer.

Het organisatiecomité had een prachtig programma in elkaar gestoken. Amerika, Rusland, Noord Korea en Spanje presenteerden hun land. Uiteraard in typerende kleding van het land, maar ook met gezang, dans, eten en drinken. Het was geweldig gezellig.

Voorbereiding 60 jarig bestaan

 

In 2018 bestaat Mannenkoor Fortissimo 60 jaar. Dit vieren wij natuurlijk! Enkele leden zijn vanaf de oprichting lid van het koor. We zullen hun leeftijd niet verklappen, maar u zult begrijpen dat deze mensen inmiddels een respectabele leeftijd hebben bereikt. Zeker als u weet dat het koor bij de oprichting R.K. Jongemannenkoor Fortissimo werd gedoopt. En dan nog zingen als nachtegalen!

01 start Fortissimo 1958

Op 29 april 2018 luistert Fortissimo een mis op in de Lourdeskerk op ‘t Fort, de wijk in Bergen op Zoom waar Fortissimo haar aan naam aan heeft te danken. Na de dienst zal er gelegenheid zijn het koor te feliciteren tijdens een kleine receptie.

08 IMGP6186

Tijdens het Hemelvaartweekend, 11, 12 en 13 mei maakt het koor een reis naar Trier. Niet alleen om van de stad te genieten, want Fortissimo zou Fortissimo niet zijn als er niet gezongen zou worden.

Het staat nog niet vast, maar optredens in de Dom en de Basilica staan zeker op het programma.

IMG_5503

Op 17 november volgt een concert in de Gertrudiskerk. Mea Dulcea, het vrouwenkoor waarmee Fortissimo nauw verwant is, werkt mee aan dit concert. De bedoeling is dat Fortissmo en Mea Dulcea ook stukken voor gemengd koor gaan zingen. Tijdens onze gezamenlijke kerstconcerten is gebleken dat dit erg goed gaat. De beide dirigenten zijn zich reeds aan het voorbereiden op dit concert.

Het belooft een gedenkwaardig jaar te worden. Blok alvast een aantal data in uw agenda. En als u met Hemelvaart toevallig in of in de omgeving van Trier bent…….. wie weet zien we elkaar daar.

 

 

Activiteitendag

Op de eerste zaterdag van de zomervakantie van de scholen houdt Fortissimo een activiteitendag. Het enige dat de koorleden weten is dat er gefietst wordt.

Dit jaar ging het van de Zuidzijde Haven langs de Zoom richting Wouwse Plantage waar wij op het terras van De Spil werden voorzien van koffie en vlaai. Daarna ging het verder nog langs de Zoom naar het Hemelrijk in Essen en met een omtrekkende beweging naar Wildert, waar wij liefdevol werden ontvangen door onze dirigent Kristin en haar vriend Peter. In hun paradijsje mochten wij genieten van een hapje (zelfgebakken rabarbertaart!) en een drankje en onze meegebrachte lunch gebruiken. In de tuin waren wat behendigheidsspellen, die met vallen en opstaan werden volbracht.

DSC05281

 

DSC05280

DSC05293

DSC05309

Vervolgens brachten wij een bezoek aan het College, de kloostertuin en de kapel van het klooster.

De route ging verder door de Papenmoer richting Essenhoek en verder naar de Nieuwe Drenck in de Woensdrechtste heide, waar het goed toeven was, wederom genietend van een hapje en een drankje.

Uiteraard werd er hier en daar gezongen (uit het hoofd!). Dat Fortissimo een vriendenclub is blijkt wel weer: ook los van repetities en concerten worden activiteiten op poten gezet. Dat is altijd zo geweest.

 

Fortissimo in de Maria Ommegang

Geheel volgens de traditie nam Fortissimo op 25 juni 2017 deel aan de Maria Ommegang.

DSC05274

De Maria Ommegang is een dankstoet ter ere van Maria en wordt jaarlijks uitgevoerd omdat Bergen op Zoom tijdens de Tweede Wereldoorlog groot oorlogsleed bespaard is gebleven.
Hoofdthema van de Maria Ommegang is de uitbeelding op straat van de 7 Vreugden van Maria. De stoet is qua vorm en samenstelling gebaseerd op een ommegang zoals die in de middeleeuwen door de straten van Bergen op Zoom trok. Historische groepen, Bijbelse taferelen, praalwagens en zang- en dansgroepen wisselen elkaar af.

Het was stralend weer en dat was te merken aan de enorme belangstelling van het publiek.

PascalBoZ maakte een film van de Maria Ommegang, waarop Fortissimo ook te zien en te horen is. Dit is de link:  https://www.youtube.com/watch?v=GPDAA54ceSU

Foto’s van de 70’er jaren

De website van Mannenkoor Fortissimo werd best vaak bezocht. Ook komen er leuke en positieve reacties binnen. Zoals onlangs van Kees Goverde, die in de 70’er jaren tweekampen organiseerde tussen Fortissimo en O.L.V. ter Duinen. Hij stuurde een serie prachtige foto’s, waarvan we er hier enkele laten zien.

 


Naamloos-gescand-01-1Naamloos-gescand-12-1


Naamloos-gescand-25-1Naamloos-gescand-28 (1)-1

Fortissimo heeft weer profijt van de RABO Clubkas Campagne

In navolging van voorgaande jaren organiseerde Rabobank ZuidwestBrabant ook in 2017 de Rabobank Clubkas Campagne voor verenigingen en stichtingen. De bank stelt voor 2017 € 150.000,- beschikbaar.

Ook mannenkoor Fortissimo deed mee aan de Rabobank Clubkas Campagne!

IMGP9247
Van donderdag 6 april tot en met maandag 17 april stemden 87 leden van de Rabobank ZuidwestBrabant op Fortissimo. Hartelijk dank daarvoor! Het spekte onze verenigingskas met €283,62, waar wij erg blij mee zijn. Wij kunnen deze bijdrage goed gebruiken voor het organiseren van concerten, waar wij tevens aanstormende musici de mogelijkheid bieden hun talenten ten toon te spreiden.

IMGP9248

 

Fortissimo zoekt nieuwe leden

Mannenkoor Fortissimo heeft altijd bestaan uit gemiddeld zo’n 30 leden. Het koor is opgericht in 1958. Enkele leden zijn van “het eerste uur”. En anderen zijn ook al lang bij de vriendenclub. De gemiddelde leeftijd van het koor is 70 jaar.
Een aantal leden is afkomstig van mannen- en gemengde koren die zijn gestopt. Fortissimo is niet van plan te stoppen en viert in 2018 haar 60-jarig bestaan!
Om de toekomst veilig te stellen is het belangrijk dat er enkele nieuwe leden bij komen. Wij zoeken die in de jeugdige leeftijd tussen 50 en 60 jaar, maar laat u niet weerhouden als u jonger of ouder bent.

Wij horen wel eens: “Dat kan ik niet zingen, veel te moeilijk.” Als u het repertoire beluistert lijkt dat misschien ook wel zo. Wat we ook horen is: “Maar ik kan geen noten lezen”. Het klopt, Fortissimo zingt niet de gemakkelijkste muziek en er moet ook flink gerepeteerd worden, maar eenmaal opgenomen in het koor valt dat allemaal wel mee. We verklappen hier ook maar dat het grootste deel van het koor geen noten kan lezen en het dus moet hebben van het gehoor en het zien van intervallen in de muziek.
Bovendien wordt er ook gewerkt met mp’3, zodat thuis repeteren tot de mogelijkheden behoort.

Fortissimo repeteert op donderdag van 20.00 tot 22.00 uur in basisschool de Driemaster aan de Maaslaan in Bergen op Zoom. Wij roepen mannen op om eens langs te komen, te luisteren en misschien wel direct mee te zingen. Via het contactformulier kunt u aangeven wanneer u eens langs wil komen. Voor informatie kunt u bellen met leden va het bestuur. Hun telefoonnummers vindt u op de ledenpagina van deze website.