Jubileumconcert 2018 grandioos succes

Het jubileumconcert op 17 november was een grandioos succes.
Er waren bijna 300 betalende bezoekers en een onbekende aantal “Vrienden van Fortissimo”, die gratis toegang hadden. Dan nog de 65 uitvoerenden en daarmee zat de kerk goed vol.

Het podium stond voor het Ibachorgel. De bezoekers zaten met de rug naar het priesterkoor, waar om precies 20.00 uur het Bergen op Zooms Blazersensemble o.l.v. Rien de Jongh, met een daverende fanfare het concert opende.

De onderdelen van het programma, het complete boekje vindt u in een vorig bericht, werden door Ward Warmoeskerken op humoristische wijze aan elkaar gepraat, waarbij hij niet schroomde om toespelingen te maken op de vrij hoge gemiddelde leeftijd van de mannen van Fortissimo.

Fortissimo, o.l.v. Kristin Roland, begon met zeer ingetogen stukken: Skolion van Seikilos  van Badings en De Profundis van Pärt. Dat kreeg een vervolg toen Fortissimo en Mea Dulcea samen zongen: Locus Iste van Bruckner, O magnum mysterium van Lauridsen en het Abendlied van Reinberger. Fortissimo en Mea Dulcea vormen bij gelegenheid samen een prima gemengd koor. Vaak is de bezetting van de mannenpartijen in gemengde koren te klein. Als deze twee koren samen zingen ligt een beetje anders; de balans is erg goed.
Mea Dulcea hield de stemming vast met het Salve Regina van Busto en Beau Soir van Debussy.

Daarna viel het licht op het prachtige Ibachorgel. Janno den Engelsman speelde het Toccata van Muschel. Geweldig! Meike Warmoeskerken assisteerde hem bij het bladeren van de partituren en het bedienen van de vele registers.
Heel verrassend was daarna het samenspel van het Bergen op Zooms Blazersensemble en het Ibachorgel tijdens de uitvoering van Jesu, nun sei gepreiset van J.S. Bach.
Het Ensemble sloot voor de pauze af met You’ve got a friend van Carole King en Over the rainbow Harold Arlen. Herkenbaar en erg mooi gespeeld.

Na de pauze opende Mea Dulcea, o.l.v. Ted van der Heijdt prachtig met het Ave Maria van Busto, gevolgd door Nuit d’etoiles van Debussy.
En weer stonden beide koren op het podium: De Cantique de Jean Racine van Fauré slaat altijd goed aan bij de bezoekers. Verrassend waren To the hills and the vales van Purcell en O mistress mine van Badings. De twee dirigenten wisselden elkaar af.

De bezoekers genoten zichtbaar van de medley van nogal verschillende stukken die Fortissimo in de loop der tijd heeft gezongen. Logisch die verwondering, want Fortissimo waagde zich aan wat beweging. Er werden al zingend toneelstukjes opgevoerd en het koor werd plotseling een dubbelkoor. Rien de Jongh, naast een gedreven dirigent, ook musicus op onder andere de piano, begeleidde het koor en speelde intermezzo’s. Werner Schoutens roerde de trom en de pauk, wat hij ook deed bij bijvoorbeeld het De Profundis. De medley was heel leuk om te doen en wij nemen aan, ook om te zien.

Janno den Engelsman liet horen wat het Ibachorgel in zijn mars heeft, bij de uitvoering van de Prélude van Dubois. Er wéér klonk daarna het samenspel van blazers en orgel. The great gate of Kiev van Mussorgsky stond garant voor een passend slot van het concert.

Hoewel, Bergen op Zoom zou Bergen op Zoom niet zijn als aan het slot van het concert níet samen met de bezoekers, het Merck toch hoe sterk van Valerius gezongen zou worden. Dat gebeurde dan ook op overtuigende wijze.

Ben de Groot, onze voorzitter, sloot af met een dankwoord aan de bezoekers, de deelnemers en natuurlijk de sponsoren en subsidiegevers, de Vrienden van Fortissimo, de jubileumcommissie en het facilitair bedrijf.

Met name ook het facilitair bedrijf voor het perfect gebouwde podium en de voortreffelijk verlichting in de kerk. De bij het programma passende, steeds wisselende verlichting, zorgde voor de juiste sfeer.