Fortissimo in Trier

De koorreis van Fortissimo 11, 12 en 13 mei naar Trier was een geweldig succes. Heel goed voor de koor”familie”. De vriendschapsband werd stevig aangehaald. De prestaties stemden tot grote tevredenheid, zowel bij het publiek als bij dirigent en koor.

De heenreis verliep voorspoedig en we hadden stralend weer. Het hotel in het centrum van de stad was een prima uitvalsbasis voor de concerten en de bezoeken aan de stad. Zoals verwacht was het in het Hemelvaartweekend erg druk; we hadden zowel in de kerken als daarbuiten niets te klagen over de belangstelling.

De eerste dag beschikten wij over een een stadsgids tijdens onze tour langs de Basilika en de Dom. In de Basilika hadden wij ons eerste optreden. Recht tegenover het indrukwekkende orgel dat in 2014 is ingewijd.

Daarna volgde een optreden in de Dom. Wat een akoestiek! En wat een nagalm! Het slotakkoord van het Otsje Nash klonk zeker 5 seconden na. Het publiek was zeer onder de indruk.

Tijd voor ontspanning: een terrasje pikken, lekker eten en weer een terrasje, al dan niet voorafgegaan door een stevige avondwandeling langs verlichte monumenten en de oever van de Moezel met de antieke hijskranen.

De tweede dag, zaterdag, bracht de bus ons naar Saarburg. Een prachtige stadje, met als belangrijkste bezienswaardigheid een complex van drie watermolens middenin de stad. Bediend vanuit één “waterval” waren daar een oliemolen, een volmolen (van wol vilt maken) en een eekmolen (eek uit schors van eik t.b.v. de leerlooierij).

In de middag waren wij terug in Trier voor een optreden in de Liebfrauenkirche. We werden met open armen ontvangen door de daar aanwezige gidsen. Heel bijzonder is dat de Gotische Basiliek tegen de Romaanse Dom aangebouwd is. De Basiliek heeft een ronde vorm. De kapellen staan in een straal rond het midden. Dat klinkt weer heel anders dan de Dom.

En we konden het zingen niet laten…. Er volgden nog korte optredens op de trappen naar de paleistuin en op de binnenplaats van de oude postkantoor. Een prachtige dag, afgesloten met terrasbezoek en diner. En natuurlijk weer een avondwandeling voor de volhouders. Een stad ‘s avonds en in dit geval ook ‘s nachts, ademt een totaal andere sfeer dan overdag.

De zondagochtend was gereserveerd voor de hoogmis in de Antoniuskerk. We leverden een topprestatie! De pastoor was vol lof over het zeer krachtige en toch ingetogen geluid van Fortissimo. De organist die ons o.a. begeleidde bij de Cantique de Jean Racine van Fauré was erg onder de indruk. Het zal ons niet verbazen als we over enige tijd een uitnodiging krijgen om nog eens langs te komen. Een musicus-pianist die “toevallig” de mis bijwoonde kwam na afloop van de dienst zijn grote waardering uiten.

Dit was ons laatste optreden in Trier. Tijd om richting Bergen op Zoom te gaan. Een afscheid met weemoed, versterkt door druilerig weer. Geen terrassenweer, rust in de stad.

Onze zeer ervaren en deskundige chauffeur toerde ons naar Monschau. De toeristische route bracht ons tot grote hoogte. Ons hoofd in de wolken; symbolisch was dat al het geval, nu fysiek ook nog. In Monschau vertoefden we tussen en in de schilderachtige Fachbau panden. Hier en daar werd gegeten en/of gesnoept en “geëvalueerd”.

De terugreis verliep voorspoedig. Bergen op Zoom, nu toch zo’n 15 graden kouder dan Trier…. het paste geheel bij ons afscheid aan het eind van een succesvolle en plezierige reis.